Home

SAMENWERKINGSVERBAND SPORTVERENIGINGEN EN ORGANISATIES DE BENGELE NEDERWEERT

De veranderende samenleving waar participatie, ontmoeting, zelfsturing en maatschappelijk ondernemen steeds meer centraal komen te staan, vraagt om een andere rol van traditionele sportparken en aanbieders. Stichting De Bengele Beweegt streeft er dan ook naar om De Bengele te transformeren naar een buurtpark en daarmee tot dé sociale ontmoetingsplaats in Nederweert. Voor alle leeftijds- en doelgroepen is een gevarieerd, vernieuwend en kwalitatief hoogwaardig sport-, beweeg en cultureel aanbod aanwezig.  Er ontstaat een open, uitnodigende omgeving waarin wordt samengewerkt met andere maatschappelijke partners waardoor ook overdag de totale omgeving beter benut gaat worden.  De Bengele wordt een omgeving waar vrijwilligers en professionals elkaar versterken waarbij ontmoeten, ontspannen en ontwikkelen centraal staan.

Daar waar eerder de personen centraal stonden die zich inzetten voor of betrokken zijn bij de Bengele Beweegt, daar worden nu de activiteiten en samenwerkingsinitiatieven van het samenwerkingsverband nader uitgelicht. Via dit item proberen we een kijkje in de keuken te geven en daarmee te laten zien wat samenwerken zoal op kan leveren. Dit item wordt mede mogelijk gemaakt door Nederweert24.

Deze maand staat de Special Sportmix centraal. Dit speciale sportaanbod voor mensen met een beperking is ontstaan door de krachten van sportverenigingen én professionals te bundelen. En daarmee maken we van de Bengele “dé sportieve ontmoetingsplek van Nederweert voor iedereen”.

Na een pilotprogramma in het voorjaar van 2017 is vervolgens in september van dat jaar het eerste volledige seizoen (2017-2018) van de Special Sportmix gestart. Met gemiddeld elke drie weken één activiteit is een volledig sportseizoen voltooid tot aan de zomervakantie. Nu staan we aan de vooravond van het tweede seizoen dat van start zal gaan op zaterdag 29 september (14.00-15.30 uur). Doordat deze activiteit valt in de Nationale Sportweek, is deelname helemaal gratis en kan er dus vrijblijvend kennis gemaakt worden met de Special Sportmix (normaal gesproken wordt er een bijdrage van €2,50 per activiteit gevraagd). Meer gedetailleerde info over deze activiteit en hoe je je kunt aanmelden, is te vinden op deze website onder het kopje 'Special Sportmix'.

Sportkennismakingslessen
Mensen met een beperking kunnen tijdens de Special Sportmix elke drie weken kennis maken met een andere sport. De verenigingen die betrokken zijn bij de Bengele Beweegt verzorgen deze lessen onder professionele begeleiding. Pauline Schrooten (Iedereen Kan Sporten): “We krijgen veel positieve reacties van deelnemers. Iedereen kan op zijn of haar niveau meedoen. Veel deelnemers komen elke keer meedoen en genieten zichtbaar. Ze laten vaak zien dat ze meer kunnen dan ze zelf denken. Er zijn deelnemers die normaal niet zonder rollator kunnen lopen, maar tijdens de sportlessen wel!”.

Verenigingen zijn individueel vaak zelf niet in staat om sportaanbod te ontwikkelen voor mensen met een beperking. Doordat vanuit de Bengele Beweegt hierin samengewerkt wordt, blijkt het wel mogelijk te zijn om samen een structureel aanbod te creëren en nieuwe doelgroepen te bereiken.

Meer weten over De Bengele Beweegt en de Special Sportmix? Kijk snel verder op onze website.